A lánc kiválasztásánál tudnunk kell a láncosztást a vastagságot és a hajtószemek számát. Ha mindezek rendben vannak, akkor alapvetően csak arról kell dönteni, hogy melyik tetszik.

Láncosztás ): két szegecs közötti átlagos távolság a láncon. Értéke (1/4", .325", 3/8" vagy .404") általában látható a vezetőlemezen. Amennyiben nem találja régi fűrészén, javasoljuk, hogy méresse meg kereskedőjével, mert ez egy kicsit bonyolult.

Vastagság (Gauge): a hajtószemek vastagságát jelenti. Fontos tudni, hogy a lánc pontosan illeszkedjen a vezetőlemezre. A vastagság (.043", .050", .058", vagy .063") a láncosztáshoz hasonlóan valószínűleg megtalálható a vezetőlemezen. Amennyiben nem, javasoljuk, hogy régi láncfűrészén méresse meg a kereskedőjével.

A lánc hosszát a láncosztás és a hajtószemek száma határozza meg. Ez általában nincs rányomtatva a vezetőlemezre, vagy bárhová a termékre, ezért a szemeket a régi láncon kell megszámolni.

Láncok falytái.

A modern fűrészláncok három alapvető kialakítással készülnek: full chisel, semi-chisel, és chipper. (kerek.sarkosított fogazás) 

A full chisel fogak éles sarka könnyedén széthasítja a fa rostjait és a leggyorsabb és leghatékonyabb vágást biztosítja a tiszta puhafában. 

A semi-chisel lánc fogain a sarok enyhén lekerekített. Ez abban segít, hogy a fogak hosszabb ideig élesek maradnak, különösen kemény vagy fagyott fa fűrészelése esetén, vagy ha szennyezett körülmények között dolgozunk, ahol a full chisel lánc gyorsan elveszítené az élességét. A chipper lánc hasonlít a semi-chisel lánchoz, 

Információk

Kapcsolat

Papp 1992 Műszaki Kft.

2600 Vác, Rákóczi u. 14.

06 27/300-279